Stvari grejo na bolje

Z veseljem ugotavljam, da so se stvari glede naše kulture na cesti in vsesplošne varnosti začele premikati – in to na bolje.

S tem sicer ne mislim trenutnega stanja na cestah, ker ta je še vedno da ne rečem kaj, ampak pojavile so se nove ideje, nove zamisli in novi zakoni, ki bodo končno pozitivno vplivali na prometno varnost. Za razliko od recimo nemogoče visokih kazni. Prva stvar so povratniki na naših cestah. Tisti, ki bodo ostali brez izpita, ne bodo več vsi isto obravnavani. Stvar bo po novem precej zakomplicirana, če vam izpit vzamejo zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Po novem bo preteklo kar nekaj časa, preden boste sploh lahko spet opravljali. Če ga sploh lahko boste, namreč v tem času naj bi šli skozi veliko testov, pshičnih in fizičnih, ki bodo pokazatelj vašega stanja in sposobnosti za nadaljno vožnjo.

Druga stvar je nekaj, kar sam že dolgo govorim. Obvezen tečaj varne vožnje po opravljenem izpitu. Zakon bo sicer določal, da ga je potrebno opraviti največ 2 leti po opravljenem izpitu, zato je tukaj še prostor za izboljšave. Če se zgledujemo denimo po skandinavskih državah, bi tak tečaj moral vsak opraviti že v okviru avto šole. Kakorkoli, z zadevo se seveda absolutno strinjam, moti pa me le ena stvar: če je to zamišljeno na tak  način, da je dovolj, če se ga le udeležiš, sem bolj skeptičen glede rezultatov. Tudi ta tečaj bi moral biti kot izpitna vožnja – moraš pokazati znanje in ga narediti. Torej lahko tak tečaj tudi padeš in se posledično več ne usedeš za volan, dokler ga ne narediš.

Zadnja in najbolj pomembna stvar, ki ima tudi največ realnih možnosti za očitno izboljšavo trenutnega stanja, je pa tudi nekaj, kar že dolgo tulim. Učiti otroke o prometu od malih nog. V vse šolske ustanove od vrtca naprej naj bi vključili “delavnice” o prometu, kulturi in spoštovanju predpisov. Tako naj bi ljudje nekoč to imeli že zakoreninjeno v možgane in ko bo človek res tako razmišljal, se bodo stvari obrnile na lepše. Seveda bo ta proces zelo dolgotrajen, saj se bo mogla velika velika večina današnjih voznikov umakniti s scene (torej prestari za vožnjo), da bo na cesti nastopala samo nova generacija kulturnih, spoštljivih in varnih voznikov.

V teoriji se sicer vse lepo sliši, realnost pa bo verjetno druga stvar. Problem je tudi v tem, na kakšen način jih bodo poučevali in o čem. Če se tvari ne bodo lotili dobro namerno in resno, je brezveze. Pravtako je problem glede intenzivnosti tečajev varne vožnje. Ampak dobro, napredek je že to, da sploh o tem razmišljajo in načrtujejo.

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev

 1. chef, 6.03.2010 ob 18:47
  chef

  Predvsem pa naj začnejo učiti, da prehitra vožnja in alkoholiziranost nista edina prekrška.

 2. Mare1000, 6.03.2010 ob 18:52

  Se strinjam z zapisom in tudi s prvim komentarjem. Mene najbolj skrbi glede izobraževanja od maldih nog. Otroka lahko naučiš nečesa, ampak ko se bo iz šole vozil z očetom, ki ne upošteva nobenih pravil, bo vse učenje zaman.

 3. Anonimnež, 6.03.2010 ob 19:20

  Pa starejši od 60 let obvezno na preizkus znanja.

 4. mustang, 6.03.2010 ob 20:51

  Anonimnež, mislm, da bi vi tamladi bl rabl kake teste… Statistike to zlo nazorno kažejo.

 5. Mare1000, 6.03.2010 ob 21:37

  Večina mladih ima sposobnoti in znanje. Žal jih kar nekaj nima pameti.
  Večina starejših ima pamet. Žal jih kar nekaj nima sposobnosti/znanja.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !