Cesta ni poligon

Ničkolikokrat slišimo, kako javne ceste niso poligoni za dirkanje, norenje in razna drugačna izživljanja. Seveda je to res, ampak zanimivo pa je, da nikoli ne slišimo to za nasprotno stran. Namreč tudi za vse previdneže in zakono-upoštevalce velja, da cesta ni poligon.

No, oni sicer ne testirajo avtomobilov do meje, ampak izjemno radi podirajo osebne rekorde v najnižji porabi. Kar se mene tiče, je takšna raba ceste precej bolj nevarna, kot tista, ko cesto zamenjajo za dirkališče. Trenutna in povprečna poraba goriva pač ni najpomembnejša stvar v prometu. Na žalost pa drugače mislijo vsi tisti, ki tako vestno udrihajo čez norce in divjake, na cesti pa ravno sami iz stranskih cest veselo pospešujejo s pospeškom komaj večjim od 0 in ovirajo celotni prometni tok in se neizmerno veselijo ob cifrah, ki se izpišejo na potovalnem računalniku.

Sem pa od ravno takih že slišal nekaj komentarjev, ki so naravnost šokantni: “kaj me briga za promet za mano” ali pa “bodo že bremzal, zaradi njih pa že ne bom pospeševal in kuril bencin”…. Mislim, če taki niso za odstrel, potem ne vem, kdo je. In znova se je na dlani pojavil nov odgovor na stanje na naših cestah. Torej se ravno taki, ki imajo tako veliko za povedat čez dirkače, sami na cesti obnašajo, kot da so sami in se jim jebe za cel svet. In kdo je zdaj tukaj nevaren? Še nikoli nisem imel problemov z nekom, ki je vozil kjerkoli čez omejitve, velikokrat pa sem že bremzal za takimi lovilci na rekordne (ne)porabe. Če pa se mu zaletim v rit, bi pa seveda kot tiger skočil iz avta in se začel dreti, kaj tako norim in da sem absolutni krivec.

Zatorej vas vse z raznimi Clioti, Golfi in enosprostorci, ki tekmujete v tej disciplini, lepo naprošam, da ko se vključujete na glavno cesto, pohodite gas vsaj za nekaj sekund, da čimprej ujamete hitrost, ki jo ima prometni tok na glavni cesti. Verjamite mi, da se to ne bo poznalo na povprečni porabi. Če ste pa že res taki Slovenci, vam pa jaz iz svojega žepa rade volje povrnem tistih 50 centov. Pa taka stvar tudi dobro dene avtu. Vsaketoliko je avto pač treba malo zahodit in zavrtet, drugače se motor zamori in potem stvari tudi prej crkujejo.

Če pa ne boste, ste pa pač sami sebi dokazali, da ste skrajno egoistični voznik, ki misli, da je cesta samo njegova in se mu bodo ostali podrejali. Tak voznik je pa nevaren, kajne?

  • Share/Bookmark
 

1 komentar

  1. Best Headphones, 27.04.2011 ob 07:35

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !