Avto leta

Pha, kakšen bullshit je to. Pa ne samo naši izbori, ampak tudi tuji, evropski pa ne vem kakšni še. Polo evropski in še slovenski avto leta. Zakaj že? In da zmaga s tako prednostjo. Če upoštevamo še, da so bili med konkurenco še BMW in Mercedes in moj favorit Subaru Legacy, je ta izbor res že neumen. Kako je lahko Polo boljši od Legacya? Niti ene stvari se ne spomnem, kaj šele, da bi bil overall boljši. Pa ne mi sedaj s ceno, ker Legacy za 5-krat večjo ceno tudi 5-krat več ponuja.

Ampak važno, da se nekaj dogaja, da naši “strokovnjaki” za avtomobile pokažejo, da niso za brezveze tako oklicani. Edine nagrade glede avtomobilizma, o kateri se da vsaj razglabljati, so nagrade Top Geara. Čeprav je tam pretirana navdušenost nad angleškimi avtomobili in niso tako superiorni, kot trdijo. Seveda to ne pomeni, da so angleški avti slabi, daleč od tega, tudi sam sem navdušen nad angleško ekskluzivo, ampak je podobno kot recimo pri nemških revijah, ki vedno favorizirajo Nemce. Ampak Range Rover denimo vsaj res je odličen avto in kandidat za avto leta. Prej kot recimo Polo.

Letos so sicer določili novega Gallarda Balboni, ki tudi nekako ni za odmet. So pa v zadnji epizodi doličili tudi avto desetletja, glede nato, da se je začelo novo. Zmagal je Bugatti Veyron, s čimer se v bistvu strinjam. Sicer kandidatov je mnogo, recimo Range Rover, Rolls-Royce, Caterham R500, Koenigsegg, Pagani… Ampak zakaj ravno Veyron? Tisti, ki smo avtomobilski zanesnjaki, nas ponavadi pri avtomobilu najprej zanimajo zmogljivosti. Ko predstavijo nek nov avto, najprej pogledam motorje in njihove konje, Ko prijatelj ali znance pride z novim avtom, nas najprej zanimajo konji. Ko se prvič voziš v nekem avtu, nas najprej zanima kako potegne. Torej nam je najbolj pomembna hitrost in moč (pospeški). In na tem področju pač ni boljšega od Bugattija.

Sicer je pa določanje najboljših možno le po razredih, kjer lahko primerjaš med seboj konkurenčne avtomobile. To sicer že dlje delajo razni manjši izbori po revijah, ni pa ta način še dosegel izborov na nacionalni ravni. So pa taki izbori tudi nekako brez pomena. Slovenski avto leta je itak lahko samo Twingo. Mar izdelujemo še katerega?

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !