Vožnja po snegu

Sem eden tistih ljudi, ki imajo radi zimo in sneg. Sicer ne maram mraza, ampak pozimi je SNEG! Pa ne zaradi tega, ker smučam, ker ne (se pa pripravljam že nekaj časa), ampak ko pada sneg, pada tudi na cesto. In če pada ful, se sneg ceste prime. In zasneženi cesti dodaš še avto z zimskimi gumami (po možnosti na zadnji pogon) in zabava, zaradi katere imam rad sneg, je tu.

Še nikoli se nisem pritoževal nad cestno službo, zakaj se mimo moje hiše vsakih 5 minut ne peljeta dva pluga in streseta tono soli. V bistvu še raje vidim, če jih sploh ni. Z avtom na snegu pa uživam v dveh stvareh. Prva je seveda lastnost snega, ki je drsnost in zato nekateri ovinki postanejo zelo zabavni, še več zabave pa je na praznih parkiriščih, kjer edinokrat v letu tudi ročna dobi svoje delo. Druga stvar je pa opazovanje drugih, seveda tistih, ki zime ne marajo ravno iz teh razlogov. Ne vem zakaj, ampak res z veseljem gleda druge udeležence v prometu, ki se matrajo in matrajo po zasneženih klancih, ovinkih, križiščih in nikakor niso kos razmeram.

Verjetno je moje veselje v vožnji po snegu povezano z veseljem do vožnje, saj v snegu res do izraza pridejo občutki in preciznost pri vožnji. Zelo rad namreč raziskujem, kako se avto obnaša ob različnih manevrih, kje so meje oprijema, kako hitro se da voziti po celem snegu…in hkrati opažam, kako zelo brez občutka je večina ostalih udeležencev. Spomnim se lanske zime, ko sem se nekega večera vračal iz Ljubljane in je bilo na cesti okoli 10cm celega snega in je cestna očitno res zaspala. Avtomobili so iz križišč poplesavali kot na drift tekmovanju, na avtocesti pa se ni našel osebek, ki bi vozil hitreje od 50. Sam sem celotno avtocesto prevozil z 80. In to ne z najboljšimi gumami, torej bi se dalo tudi hitreje. Ne vem, kako je lahko človek tako brez filinga. Ali pa se samo bijijo še samih sebe. Ista zgodba je tudi v dežju. Zelo dobro se čuti, kdaj je avto tik pred splavanjem.

No, pa da ne bo zvenelo, kot da sem najhujši Loeb med mladinci, seveda v snegu vozim počasneje in skoncentrirano, prilagojeno na razmere. Samo v nekaterih ovinkah, kjer ni nikogar, nobene ograje ali drevesa, me premami “dirkaška” žilica in vržem avto malo pošrek. Ali pa ko grem zvečer iz praznega parkirišča iz službe. Sicer pa v tem ne vidim nič slabega, le krepitev vozniškega znanja in obvadovanja avtomobila. Kajne?

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev

 1. Niko Brumen, 5.01.2010 ob 23:51

  Malo najbrž pretiravaš, nekaj pa je zanesljivo res. Vsaj toliko odvisno od avta, ki ga imaš in gum, kot od tebe. Zadnji pogon je res uživaški, a – kar marsikaj je ob tem še kako pomembno (refleksi, občutek za ravnotežje, orientacija v prostoru, obvladovanje avtomobila in njegovih dimenzij /občutek in ne toliko vizualizacija/, globinski vid, zdrava presoja, samozaupanje in te malenkosti, ki te lahko včasih rahlo pustijo na cedilu). Vsekakor je najbolj nezanesljivo zanašati se na veselje in uživanje.

  Pa srečno vožnjo!

 2. Eliminator, 6.01.2010 ob 14:50

  Nekaj takega sem tudi hotel povedat, ja. Vse te vrline, ki si jih naštel, razvijaš na praznem zasneženem parkirišču. Stranski produkt tega je pa še zabava in veselje. To znanje pa potem uporabiš na cesti v prometu, če se slučajno znajdeš v kriznih situacijah.

 3. niko, 7.01.2010 ob 17:51

  Kako lahko govoriš o užitku pri driftanju z avtomobilom ki ima zadaj pogon, če si pa nedavno objavil da imaš hodno civic ?

  Si pa, roko na srce, res pretiraval ko si se hvalil da si celotno ac prevozil 80 :) Res svaka čast, očitno si v enem let, kar imaš izpiz, pridobil več izkušenj kot večina voznikov, tudi tistih ki vozijo že 10 let ali več :)

  Nikoli nisi omenil, si se kdaj v mladosti ukvarjal z dirkanjem (gokart, …) da imaš toliko izkušenj ?

 4. Eliminator, 7.01.2010 ob 22:58

  Ja, no, dobr je. Ful si pametn.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !