Zakaj folk ne zna vozit po avtocesti?

Prva stvar je vožnja po levem pasu. Zakaj se ne umaknejo na desno, če je tam prazno. Število avtomobilov, ki sem jih do sedaj prehitel po desni, je že zaskrbljujoče visoko, in vedno višje bo.

Zakaj se človek, ko nekoga prehiti, ne umakne nazaj na vozni pas? Zakaj more narest še en kilometer na prehitevalnem, da dohiti naslednji avto? Saj ne rečem, če je sam. Ampak tudi ko se mu pa nekdo nalima zadaj, on lepo meni nič, tebi nič nadaljuje s svojo previdno in varčno vožnjo. Pa pober se nekam, jebemti nekulturno. Za take bi jaz kamere uporabljal. Za vsakim, ki se na prehitevalnem pasu naberejo vsaj tri vozila, takoj kazen po pošti. In to s štirimestno številko.

V Nemčiji to lepo deluje, ko majo še tretji pas, ki je samo za hitra vozila. In nikomur niti na misel ne pride, da bi se z manj kot 200 postavil na tretji pas. Ampak pri nas pa ne. Ko se Slovenček odloči, da bo prehiteval, bo prehiteval, pa če se cel svet ustavi. Kaj briga njega promet za njim. Pa ne da bi potem vsaj na gas stopil, ko gre prehitevat. Ne, bo prevelika poraba. Mu bo potovalni računalnik kar 8 litrov napisal.

Sploh izjemen primer je bil nekodo, ki se je potem, ko sem ga normalno prehitel in postavil nazaj na desno, brez razloga postavil na levo in tam vozil, dokler mi ni izginil z ogledala. Pacient brez primere.

Druga stvar so zavore. Kaj bi slovenski vozniki brez zavor. Pomojem so večkrat na zavori kot na gasu. Pa večinoma kar tako bremzajo, brez očitnega razloga. Sploh dober je bil nekdo, ki se je direkt pred mano postavil na prehitevalni pas in začel zavirati. Če pa tak ni za nabutat, pol pa tut ne vem. Tip se najprej urine pred mano, nato pa še bremza. Sicer je res, da so tam table za poškodovano vozišče in omejitev 80, ampak vseeno nimaš kej bremzat med prehitevanjem.

Potem je pa še eno pravilo, za katerega večina voznikov verjetno še ni slišala in je nasploh čista neznanka na naših cestah. To je pravilo zadrge. To je takrat, ko se en pas zapre in se nato tisti iz tega pasu vključuje na drugega in sicer po sistemu en z zaprtega pasu, en z nezaprtega, en z zaprtega… In verjamem, da marsikje to odlično deluje. Ampak ne, pri nas pa ne. Slovenec pa raje vate zapelje, kot da bi upošteval to pravilo. Zanimivo, pa vsi so tako zavedni vozniki in upoštevajo vsa pravila. Ampak zgleda niti ne pozanjo vseh. Na primer, ko sem se peljal po AC in se je desni pas vključil v levega zaradi del na cesti. Na levem je bila že slab kilometer dolga stoječa kolona, medtem ko smo na desnem pasu lahko prišli čisto do zapore. Zakaj so vsi stali na levem pasu, mi ni jasno. No, potem pa je prišlo to vključevanje, ki Slovencem nikakor ne gre. Prvi me ni spustil, drugi tudi ne, čeprav bi me že mogel (spat zanimivo, da je za volanom sedela ena tistih pičk, ki so vedno pametne o pravilih in omejitvah), potem se mi je šele ratalo urinit pred avtobus. Pa še ta mi je raje trobil. V glavnem res katastrofa. Slovenci tukaj zgleda vidijo še eno priložnost za dokazovanje moči in nekako čudno mislijo, da tisti z zaprtega pasu nimajo prednosti pri vključitvi.

Torej: ko se vozite po avtocesti, se vozite po desnem pasu, razen ko prehitevate. Ampak ko prehitevate, res prehitevajte. Pa upoštevajte pravile zadrge. Aja, pa vsake toliko časa poglejte v vzratno ogledalo. Sploh če menjate pasove.

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev

 1. Matko, 3.08.2008 ob 00:08

  “Zakaj se človek, ko nekoga prehiti, ne umakne nazaj na vozni pas? Zakaj more narest še en kilometer na prehitevalnem …”

  - morda pa zato, ker se želi varno in pravilno vključit nazaj na vozni pas. to lahko namreč stori šele takrat, ko v svojem vzvratnem ogledalu vidi avto, ki ga je pravkar prehitel, v celoti, ne prej (da ne skače direkt pred njega, to je nevarno). in tebi, ki se ti mudi mimo, se to zdi morda nepotrebno vlečenje.

  “V Nemčiji to lepo deluje, ko majo še tretji pas, ki je samo za hitra vozila. In nikomur niti na misel ne pride, da bi se z manj kot 200 postavil na tretji pas.”

  - vozim se po nemških avtobanih in to, kar si napisal, preprosto ni res. po tretjem pasu lahko brez problema voziš 160, 180 in tako prehitevaš večino avtomobilov. ko pa vidiš za sabo kaj rdečega, črnega ali srebrnega, se pa umakneš.

  “Tip se najprej urine pred mano, nato pa še bremza. Sicer je res, da so tam table za poškodovano vozišče in omejitev 80, ampak vseeno nimaš kej bremzat med prehitevanjem.”

  - pa ti se hecaš! ja normalno, da je bremzal, če je videl omejitev 80. omejitev velja za vse paralelne pasove hkrati, ne samo za voznega.

 2. nevenka, 3.08.2008 ob 07:56
  nevenka

  In kakšna je omejitev hitrosti na prehitevalnem pasu? Saj omejitve veljajo za celo avtocesto, menda niso postavljene po pasovih?

 3. nevenka, 3.08.2008 ob 08:00
  nevenka

  V Nemčiji je omejitev 130km/h. Po nobenem pasu ne smeš hitreje, na posameznih odsekih pa je omejitev celo 100km/h.
  Kateri vozniki sedaj ne znajo voziti? Me res zanima.

 4. Eliminator, 3.08.2008 ob 12:01

  matko: govoril sem predvsem o tistih, ki naslednji avto dohitevajo na prehitevalnem pasu ali tam ostanejo brez razloga.

  Se pa umakneš, ja. In kaj sedaj ni res? A se ti pri nam kdo umakne? Pa se vozijo 120 po prehitevalnem.

  Pol nej mi pa zgine nekam, če so omejitve in mora bremzat. Ne moreš ti pred nekoga zapeljat in začet bremzat. Umakne naj se nazaj, če misli, da more vse table upoštevat. Sicer so pa tiste table brezvezne, ker s ceste sploh ni nič narobe.

  nevenka: 130. In kaj to tebe birga? Vozi se 130. Jaz se bom pa hitreje. Ampak se mi boš umaknila. Ah, seveda ne. To pa je tista klasična slovenska zagovedenost. Kaj pa se mam komu za umikat, sej itak več kot 130 ne smeš. Zaradi takih pa je kultura na naših cestah v pizdi. Kaj tebe briga, koliko se kdo vozi. Če je nekdo hitrejši, se mu umakni.

  V Nemčiji imajo samo priporočene hitrosti 130.

 5. bz1300, 3.08.2008 ob 12:32

  Najboljši primerki so pa tisti, ki gredo prehitevat s 5 km/h višjo hitrostjo od tistega ki ga prehitevajo.

 6. Matko, 3.08.2008 ob 15:28

  hja, no …

  že v svojem postu si napisal toliko vozniških nesmislov in laži (o avtobanih v nemčiji očitno nimaš pojma, ker ni res kar si napisal o tretjem pasu), da ti nikakor ne morem verjet, da znaš dobro vozit po avtocesti, s svojim odgovorom pa si me sploh prepričal, da znaš samo divjat, nič drugega.

  prav ti si klasično slovenski: od drugih zahtevaš, naj upoštevajo pravila (prehitevanje, zadrga) in jih “učiš”, kako naj vozijo, sam pa upoštevaš samo tista pravila, ki ti pašejo, oziroma tista, ki ti omogočajo divjat. ostala so zate kao brezvezna. tebi je torej malo mar za pravila ampak te zanima samo kako se ti bodo ostali avtomobili najhitreje umaknili.

  torej s tabo ni vredno polemizirat, ker si nasilen in nestrpen.

  kupi si svojo avtocesto, ker po javnih avtocestah imajo vsi pravico vozit (po pravilih!), ne pa samo ti.

 7. Matko, 3.08.2008 ob 15:33

  in še za bz1300:

  zanimivo. če še nisi vozil po ameriških (ZDA) avtocestah, ti lahko opišem zanimiv fenomen: ker so tam kazni za prehitro vožnjo zelo visoke in ker je na splošno tam kultura vožnje prav tako visoka, se prav tam prehiteva tudi z 1 miljo na uro višjo hitrostjo, celo pol milje. včasih tako prehitevaš en avto kilometre in kilometre, ravno toliko, da si pač malo hitrejši od njega in da ga na koncu le prehitiš.

  zajebano pa je, če to počneta dva tovornjaka na klasični štiripasovnici, potem je bolje da greš vmes na hamburger.

 8. bz1300, 3.08.2008 ob 17:35

  @Matko: A smo slučajno v ZDA? Ne, nismo. Dol mi visi kako vozijo ljudje tam gor, pomembno mi je kako ljudje vozimo pri nas. In ja, razpizdi me, ko gre oseba s hitrostjo 120 km/h ali manj prehitevat vozilo, ki vozi 115 km/h. Še v avtošoli učijo, da lahko prekoračiš omejitev 130 km/h za tistih nekaj sekund, samo da čim hitreje prehitiš počasnejše vozilo.

  So pa po mojih izkušnjah ljudje, ki na avtocestah in cestah zunaj naselja vozijo preko omejitev (seveda nekje v razumnih mejah in odvisno od tega kaj cesta dopušča) manj nevarni od takih, ki zunaj naselja vozijo pod omejitvijo (npr. po cesti rezervirani za motorna vozila 70 km/h namesto 100 km/h). Pri teh imam občutek, da se sploh ne zavedajo sveta okoli sebe. Vozijo malo levo malo desno, gledajo ptičke na vejah in se jim jebe kaj se dogaja na cesti pred in za njimi. Ko pa pripeljejo v naselje pa ali zmanjšajo hitrost na 40 km/h ali pa kar nadaljujejo z nezmanjšano hitrostjo.

 9. Eliminator, 4.08.2008 ob 20:02

  matko: In kaj o nemških autobanih ni res? Še sam si rekel, da se umaknejo, ko pride nekdo odzadaj. To, kar je bil moj point. Ampak ti me seveda potem loviš na neumnostih, kot je da se vozijo 180 in ne 200. Samo, da si lahko pameten. Sicer pa tvoje ocene o mojem načinu vožnje nimajo teže spljoh. Verjamem pa, da si ti tisti klasični slovenček, ki bi raje crknil kot pa omogočil nemoten pretok prometa.

  Hočem samo, da upoštevajo tista pravila, ki omogočajo hitrejši promet (umikanje, zadrga, rondoji…), ker jih upoštevam tudi jaz (kot eden redkih), omejitve in ostale stvari, ki upočasnjujejo promet, pa ne upoštevam (ki pa jih upošptevaju vsi taki previdneži). Tako da ne mi o nekem divjanju sanjat, ker sploh ne veš, kaj to pomeni.

  Saj ravno v tem je problem. Vsi imajo pravico se vozit po avtocestah, čeprav nekateri tega niso sposobni.

  Si že bil kdaj v ZDA? Lahko bi še povedal, da tam cel pas vozi z isto hitrostjo, oziroma med vsemi pasovi hitrost varira za par milj. In zato tudi tisti, ki vozi pol milje hitreje, ne ovira nikogar. Ker se vsi vozijo z isto hitrostjo. Promet je komplicirana stvar, kaj ne? Ampak ni se ti treba v to spuščati, če o tem nimaš pojma. Promet pač ni taka stvar, da lahko vsak zabit Janez pametuje o tem.

 10. suum, 30.09.2008 ob 18:31

  No ja, ko berem nekaj o avtocestah v ZDA, pa si ne morem kaj, da ne bi repliciral.

  Prevozil sem kakšnih 5000 km po vzhodu ZDA in dopuščam možnost, da je kje drugače (gre le za veliko deželo), ampak resnično strogim kaznim navkljub, nisem nikjer doživel tega, da bi vsi vozili po predpisih, glede hitrosti in še zlasti ne, da bi šel nekdo prehitevati zgolj s par milj višjo hitrostjo (resda so bili primeri majhnih hitrostnih razlik med pasovi, ampak govorim o prehitevanjih, pri čimer tam ni nič nenavadno, da te prehitijo po desni). So veliko bolj strpni, prehitevanje po desni pa sem tam tolikokrat doživel (pa brez hupanja in blendanja), da imam občutek, da je to dovoljeno, čeprav ne poznam tovrstnih predpisov.

  Bistvo tamkajšnje ureditve je, da nihče pretirano ne odstopa, kot pravijo : sledi splošnemu toku. Najvišje dovoljene hitrosti tam so večinoma 70 ali 65 milj na uro, važno je, da se ne frajeriraš npr:: z 90+ ali podobno. Kamionarji ga pa tam sploh usekajo.

  Osebno sem doživel, da je policist vozil za mano, jaz grem seveda cvikatorsko s tam najvišjo hitrostjo, drugi pa medtem gladko prehitevajo in to ne z minimalno razliko. Pa vseeno cop ni odreagiral, ok, morda me je kaj preverjal, čeprav se je na koncu naveličal in me prehitel.

  Glavni point tega posta pa razumem tako, da je pri nas (v takšno ali drugačno smer) bistveno preveč ljudi, ki se obnašajo kot da so sami na (svoji privatni) cesti. In to gre pa tudi meni na živce.

 11. suum, 30.09.2008 ob 18:49

  Seveda pa s tem nočem reči, da se tam kar vozi po skrajnem levem pasu, medtem ko je desno vse prazno, kot to delajo pri nas. Vozniki pač, še zlasti na večpasovnicah, izkoristijo vsako luknjo, podobno kot pri mestnih vožnjah, sicer pa se seveda počasnejši (ki niso nujno mečkači), umikajo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !