Treningi varne vožnje

Že dlje časa razmišljam, da bi se udeležil enega od teh dogodkov. In verjetno se ga tudi bom, ko dobim prvo počitniško plačo. Še vedno pa ostaja dilema, na kater trening. Izbiram med BMW-jevim in Kuzmičevim treningom.

Na Kuzmičevem treningu varne vožnje sem sicer že bil enkrat, vendar samo kot gledalec. Moram reči, da se na teh treningih veliko naučiš, tako teorije kot tudi prakse. Naučiš se, kako reagirat v nevarnih situacijah, takih realnih, ki res obstajajo na cesti. Zato bi tak trening priporočil vsakemu, ki ga kolikortoliko zanima, kako vozi. Oziroma po mojem bi moral biti tak trening kar obvezen.

Na teh treningih je poudarek na elementu vožnje, ki je največji krivec za večino nesreč in je tudi najbolj zahteven. To je zaviranje. Večina nesreč se zgodi ravno, ko je treba zavirati in se umikati. Med samo hitro vožnjo se malokdo razbije. Ko pa je treba hitrost nenadno zmanjšati, pa večini odpove vse znanje. Zato se na teh treningih uči najprej samo ocenjevanje, kdaj je treba zavirati, potem tudi zaviranje v sili in izogibanje oviri (z in brez ABS), v nadaljevalnih tečajih pa tudi zaviranje v ovinku. Poleg tega učija tudi nekaj osnov, ki vam že lahko olajšajo delo v kritičnih situacijah, kot je recimo preprijemanje volana in lovljenje prekrmarjenega avtomobila.

Seveda vam vse to da le osnovno znanje, da boste pa v kritičnih situacijah res ravnali tako razumno in pravilno, pa potrebujete veliko prakse. Ampak prakse v pravem prometu. Šola lahko nauči le, kako pravilno ravnati. Da pa boste res tako ravnali, pa ni šole. Zame bo ta trening samo prva stopnička. Namen imam nekoč opraviti vse nadaljevalne tečaje in tudi trening za off-road vožnjo, vse skupaj pa bi zaključil z BMWjevim dirkaškim treningom, kjer vas za 1000€ za dva dni peljejo v Salzburg na dirkališče, kjer se učite pravega dirkanja v M3.

Je pa zanimivo, da so večini taki treningi brezvezni. Zakaj tako mislijo ne vem, vem pa, da se motijo. Zelo zanimivo je bilo recimo, ko sem nekoga vprašal, če bi šel na osnovni trening varne vožnje, pa mi je odvrnil ravno s tem odgovorom, da je brezveze. Ko pa sem ga vprašal, če gre dirkat z M3, je pa z veseljem odvrnil: “ja, to pa itak”. Čudno. Morda pa misli, da že vse zna (vprašani ima namreč izpit nekaj mesecev) in gre lahko že dirkat.

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev

 1. socnapomaranca, 17.07.2008 ob 16:29

  ja js morm tut it. sam k si rečš: ja bom že… treba se u roke uzet!
  good luck ;)

 2. jakadinho, 17.07.2008 ob 17:42

  Jaz sem bil na enkrat na enem manjšem treningu varnje vožnje z BMWjem v sklopu testiranja nove enke im moram reči da je super.

  Z veseljem bi še šel na kaj takega čeprav sem tudi jaz mislil češ kaj pa me lahko naučijo ampak ni tako.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !