Delam izpit za avto! – drugič

No, že kar nekaj časa in tudi ur je preteklo od prve objave, ko sem šele začel. Trenutno stanje je 19 ur, imam narejeno že društveno vožnjo in v sredo pišem občinske teste, tako da se bom že prijavil na glavno vožnjo. Osvojene imam v glavnem že vse pomembne stvari za dobro vožnjo, dodelati moram le še nekatere bolj ali manj neumne zahteve inštruktorja. Pa s tem nočem povedati, da je on kriv za to (za zahteve, da ne bo pomote).

Če bi bila društvena vožnja glavna, bi baje nekajkrat grdo padel. Čeprav zame osebno menjava pasu čez polno črto in brez bočnega pogleda ni ravno hud prekršek. Zelo neumno se mi zdi, da kandidat vozi zelo dobro in se znajde v različnih situacijah, potem pa pade zaradi enega pofukanega bočnega pogleda, s tem, da se je že v ogledau zelo očitno videlo, da lahko zamenjam pas. Ampak ajde.

Potem težil mi je še zaradi vključevanja v enem križišču. In sicer gre za prvo križišče, če na avtocesti Podtabor-Ljubljana zavijete za Brnik. Kdor se tam vozi, ve, da je promet zelo gost in se skoraj ne moreš vključiti normalno, brez “izsiljevanja”. No, tam naj bi enega skoraj izsilil. Inštruktor mi je potem rekel, da naj bog pomaga, če je pač gužva. Amapk po drugi strani pa govorijo, da moraš biti dinamičen in izkoriščati priložnosti. Me zanima, kaj bi rekel, če bi tam stal še 10 minut, dokler nebi lahko brez izsiljevanja speljal. Ampak ajde.

Potem me je zmotilo še nekaj neumnih in nekaj zelo neumnih pravil. Zakaj naprimer moraš za vsak kamenček, ki ga obvoziš, vkloipti žmigovc? Tudi če je pešec/kolesar/avto/… ob cesti na pesku/travi/… in te sploh ne ovira? Naslednja neumnost je hkrati tudi najbolj neumen znak: STOP. Zakaj se moraš ustaviti pred stop znakom, če se potem tako ali tako spet ustaviš na točki preglednosti?? Do sedaj mi še ni uspelo najti logične razlage, zato prosim, če jo kdo ima, naj mi jo zaupa. Ampak absolutnega zmagovalca za najbolj neumno pravilo pa najdemo na avtocesti in pravi: v koloni vozil lahko prehitimo največ dve vozili naenkrat. To pravilo sicer velja za vse ceste, ampak na magistralkah je še nekako razumljiva. Ampak na avtocesti?? Pa avtocesete so ravno temu namenjene, da prehitevaš, zato se reče tudi prehitevalni pas. Si pa tudi ne predstavljam, kako bi to zgledalo. Voziš za tremi tovornjaki, prehitiš dva, se postaviš za tretjega, počakaš 2 s/5 s/dedka mraza in prehitiš še njega. Kaj pa če naprimer ni dovolj prostora med tovornjakoma?

Aja, potem je še moj Golfek. Je TDI, kot sem upal v prvem postu, in to 105 konjski 1,9. In kot sem ugotovil, so pri avtošoli samo denar stran vrgli, ker se vozi isto kot navaden SDI. Dokler turbina ne zagrabi, ima konjev manj kot SDI, ampak zagrabi pri takih vrtljajih, ki ga pomojem še nobeden doselj ni zavrtel. Enkrat sem s polnim (!) plinom posepeševal iz križišča in dejansko ni bilo nobenih pospeškov, nič, ko pa je motor prišel do 3000 vrtlajev in je končno turbina zagrabila, je pa potegnil kot bi moral. Samo kaj, ko sem bil takrat že iz križišča.

V splošnem je kar dobro, ampak včasih je malo mučno upoštevat vse te cvetke.

 • Share/Bookmark
 

37 komentarjev

 1. smetka, 23.06.2007 ob 22:05
  smetka

  Te povsem razumem. Tudi jaz sem se hudo namučila, da sem prišla do tega vozniškega dovoljenja, pa se zato nimam za slabo voznico. Ampak nekatera šolska pravila so pa res čudna in v kasnejši praksi totalno neuporabna. če bi morala ponovno delat izpit, sem 100% da ga ne bi naredila. Izoblikovala sem čisto svoj, bolj praktičen način vožne … pa tudi varne, se razume. V avtošoli ti pa komplicirajo glede tistega nepraktičnega obračanja vratu, ko gledaš špegle, samo da ukaniš komisijo (sam tako itak nič ne vidiš). poleg tega kasneje ugotoviš, da moraš v določenih primerih tudi koga malce izsiliti, ker drugače nikamor ne prideš.

  Bom držala pesti zate, ko pa dobiš izpit, si pa sam svoj gospodar ;)

 2. Eliminator, 23.06.2007 ob 22:39

  Hvala, smetka. Sem pa vesel, da me končno en razume, ne pa drugi, ki me sploh ne poslušajo, potem pa samo rečejo, da se spet pametnega delam.

  No, zate verjamem, da nisi povprečna voznica. Vidi se, da na cesti razmišljaš s svojo glavo, kar je zelo dobro. Tudi jaz razmišljam s svojo glavo, ravno zato pa nam je takim toliko težje narediti izpit. Ker razmišljamo in se nam upira delati neumne, nelogične stvari. A ni to ironija, da manj ko znaš, lažje narediš izpit?

 3. fycko, 23.06.2007 ob 23:38

  mene tut to razkuri k pol neki inštruktor jamra de preveč po levi pelem k desno zavijam v križišču pa take bolane fore. pa po mestu vozit s tretjo??? zakaj daš komot v četrto pa je manjša poraba goriva in obraba motorja. sam pač to so fukjena šolska pravila k se jih “moraš držat” pol k bo izpit pa vsak ustvari svoj način vožnje.

 4. betonko, 23.06.2007 ob 23:39

  kar ne morm verjet,kaj sta natolcevala

 5. Jeln, 23.06.2007 ob 23:50

  sej se strinjam da je vožnja, ki se jo naučiš v avtošoli bolj neuporabna, in si pol itak prilagodiš stil vožnje, sam bočni pogled je pa neki kar ti jest nebi nikol proporoču da spuščaš. Tut men se je zdel to neki najbolj idiotskega dokler nism enkrat na vožnji v nekoga skor skoču k ga nism vidu, enostavno mi ej pršu v mrtu kot, jest pa proti njemu k nism pogledu. Ija od takrat naprej zmeri bočni pogled…pride u navado:)

  Pa čim manj razmišljaj zakj pa tako in pa tako, ti vozi kokr ti reče, naredi izpit, pejt po roza knjižco potem pa lepo po svoje, ampak tut po pameti. K ce ne prej te bo pa pol spametoval k se bos prvic zaletu, bog ti pomagi da jo bos odnesu ceu tkao kot jest:)

 6. filozof, 24.06.2007 ob 00:13

  Jp jp, se kr strinjam z Jelnom… bočni pogled je kruto pomemben. Jst še po 8ih letih obrnem glavo… vsi pravijo da sem norc na cesti, ampak, v 8ih letih nobene nesreče, če pelem 160 pa me hoče en prehitet se mu umaknem in ne pametujem, da je itak čez omejitev, ponoči folku ne spuščam dolgih če kej zajebejo, ker jih na ta način oslepiš in kvečjemu še poslabšaš situacijo,….

  @fycko – ne vem, na kak način nej rečem da ne bo kake zamere, sam 4 po mestu pri 70km/h nekako ni racionalna izbira, motor se precej matra in tudi poraba ni nujno manjša. Tko je, da če mašina mal zaropota, to še ne pomeni da je večja obraba – npr. če greš v 4. skor v praznem teku, v motor ne priteka dovolj olja za podmazovanje in se obraba motorja na ta način poveča.

  Sicer pa nasplošno – jst mislm da je čist fajn da vsak vozi po svoje, NUJNO pa se je potrebno zavedat, da tud vsi ostali vozijo po svoje in ne po tvoje!!! Tko da, gledaš na druge, drugi nate, pa ni nobenga problema če se trije po regionalki vštric peljejo (se mi je zgodil že prevečkrat – no, sam še nikoli nisem bil tisti v sredini)

 7. NaceM, 24.06.2007 ob 00:13

  Zakaj moraš ustaviti pred znakom STOP in še pri točki preglednosti? Zato, da ti policaji lahko napišejo kazen, če hočejo.. In žal je tako POVSOD PO SVETU. (Sem bil sovoznik v “prometno razviti Avstriji”, še pred časom, ko je bratranec dobil 300 šilingov kazni samo zaradi te neumnosti.)

 8. filozof, 24.06.2007 ob 00:17

  No… STOP znak… ne vem koliko ste opazili, ampak zadnje čase se tudi gospodje policisti pizdijo, kako so znaki bedno postavljeni. Očitno to nekdo v pisarni direkt na zemljevid nariše, v živo mu pa ne znese preverit.

 9. gams, 24.06.2007 ob 00:22

  Hm… Ko sem delal izpit sem tudi sam pizdil zaradi podobnih cvetk, ki pa so se kasneje izkazale za smoterne.

  Bočni pogled: Ko imaš svoj avto, te preklemano skrbi, da ga ne stolčeš, zato raje še za vsak slučaj pogledaš bok, ko menjaš pas.
  Uporaba smernika za vsakega povoženega mačka:
  No, v take skrajnosti ne grem, vendar pa rad uporabim smernik kadar se umikam nečemu na cesti in tako še dodatno poskrbim, da me butec, ki pelje nasproti opazi – vsaj upam, da me (ker pri naših voznikih moraš voziti zelo defenzivno)

  Glede prehitevanja se strinajm s teboj, da je to pravilo o dveh vozilih butasto – vendar, če me spomin ne vara, sva z inštruktorjem prehitevala tudi po 3 kamione in ni nič sikal. Mogoče pa sem že vse pomešal :)
  ohhh tako vesel sem bil, ko sem prvič prišel na avtocesto (prej sem imel do nje tak rešpekt :P )

 10. gams, 24.06.2007 ob 00:29

  še to:
  Glede STOP znaka. Menim, da se je potrebno ustaviti pred njim in nato prikukati izza ovinka zato, da razgreteže s hitrimi avtomobili vsaj malo opozori, da bi bilo mogoče modro upoštevati, da nimajo prednosti.
  Ne me razumeti napak, ne sapdam med tiste, ki se striktno naučijo pravil iz avtošole – tudi jaz pogosto pritisnem na plin – vendar z veliko mero previdnosti in opreznosti :)
  Lahko noč

 11. Lasko, 24.06.2007 ob 00:45

  Kot prvo avtošole so zato da te naučijo pravilne vožnje. In ne obrekovat inštruktorja ker si le ti edini brez izkušenj tukaj. Z 19 urami ne boš opravil izpita razen z ogromno sreče. V 19 urah se nekdo, ki še ni vozil avtomobila prej in ni podkovan v cestno prometnih predpisih ne more naučiti varne in dinamične vožnje. In nenazadnje na cesti so pravila zaradi drugih udeležencev in ne zaradi tebe. Ko boš dozorel boš razumel, da imeti izpit ni le to da imaš v denarnici to rozno knjižico. Če si razvajen boš težko razumel to da na izpitu nisi ti glavni :D ampak komisija, ki jo moraš prepričati in očitno je ne boš.

  Lp

 12. KillerShark, 24.06.2007 ob 01:17

  s takim razmišljanjem da menjanje pasov skozi polno črto ni nič kaj takega in brez bočnega pogleda, se ti bo enkrat vse kot prej maščevala, edino če nisi rojen pod srečno zvezdo… seveda je na začetku vsak misli, da je vse odveč, ampak kmalu ugotoviš zakaj so take napake usodne na izpitu

 13. neoman, 24.06.2007 ob 01:20
  neoman

  Pravila so zato, da se upostevajo. Pred letom sem naredil izpit (23ur), lepo pridno sem poslusal in ubogal instruktorja pa je slo. Verjemi, ne govori ti zastonj.

  Aja se nasvet, meni recimo je na izpitni voznji clan komisije rekel, da je videl da v enem kriziscu nisem pogledal v levo ogledalo pri zavijanju. Govori, potem ko se ustavita in komentira tvojo voznjo. Sam sem mu lepo razlozil, da sem si pred zacetkom voznje nastavil ogledala tako, da mi ni potrebno obracati glave levi in desno da vidim vozila/cesto za mano. Ne mu pa lajat nazaj, se zna cudno koncat ;) Velik srece na izpitni.

 14. Saska, 24.06.2007 ob 02:38

  Jaz se po dvanajstih letih se vedno grem bocni pogled. Better safe than sorry. Mogoce ti kdaj resi zivljenje. Ja, ucijo cel kup nepotrebnih stvari, ampak vecina stvari pa je tukaj zaradi nase varnosti in varnosti drugih.

 15. Skip, 24.06.2007 ob 02:49

  To, da uporabiš smerokaz, če se nečemu na cesti umakneš se v praksi izkaže kot zelo priporočljivo. Recimo, da se pelješ za enim kombijem ali enoprostorcem, preko katerega z normalnim vozilom nimaš pregleda. In recimo, da mamica poriva voziček z otrokom ob cesti. Če ga bo oni spredaj samo obvozil in če tisti hip ne boš maximalno koncentriran, je mogoče, da boš tisto mamico prepozno videl in jo boš naložil…

 16. Črnogorc, 24.06.2007 ob 03:08

  Kaj sreče,znanje, ki te ga učijo! Žmigovc ni zato, da bo vozilo zgledalo kot novoletne jelka in ne uporabljaš ga zato, da boš ti vedel da želiš neko oviro obvozit pač pa zato, da drugim udeleženem v prometu nakažeš svojo namero. Mogoče voznik za teboj ne vidi te ovire, vidi pa tvoj žmigovc, ki mu pove, da te v tem času ne bo šel prehitevat, ker boš kot izkušen voznik pogruntal, da bi bilo pametno, ko vidiš tako oviro ob cestišču, jo malce obiti. In zakaj ? Zato ker je lahko ta ovira malce vinjena in ti prav hitro stopi pred vozilo ali tej premikajoči se oviri lahko spodrsne itd..
  Prav gotovo boš, ko boš opravil izpit marsikaterega nasproti vozečega voznika opozoril (blendal), da do pred njim radar ali policijska kontrola. Opozori druge tudi o svoji nameri kaj boš naredil na cesti. Kot voznik boš tudi ti vesel, da te drugi udeleženec v prometu opozori o svoji nameri.
  Ta o prehitevanju dveh vozil je res mal bolana.
  Že šestindvajset let vozim avto in motor a kadarkoli grem na avtocesto vozim izključno po levem pasu sem pač med hitreje vozečimi, pa zaradi takih stvari še nisem plačal kazni.

 17. Moto, 24.06.2007 ob 06:09

  Sorry, upam, da dokler se ne boš teh Neumnih stvari navadil, da ti ne dajo izpita. Veš koliko motoristov so že ubili strici in tete, ki so bili z desnim prstancem leni pomigat (vklopit smerokaz)? Ki so leni vratek narahlo zavrteti, ko menjajo pas? Pri nas je izpit narediti zelo lahko, zato je toliko hudih nesreč. Ljudje zavedajte se, da za volanom upravljaš z življenjem. Svojim in z življenjem drugih.

 18. nada, 24.06.2007 ob 07:18

  Če boš hotel preživet v gužvi, se boš moral navadit glavo sukat na vse strani in včasih počakat kot pa stisnt……

 19. ivan, 24.06.2007 ob 07:31

  HAHAHA. vidim da bodo nekateri še večkrat delali ispit.v avto šoli se mi zdi da še preveč popuščajo,glede na to kar se dogaja na cestah.tudi v šoli sem se učil zgodovino ki me sploh ni zanimala itd.prav pa pride včasih,a ne?

 20. iverson, 24.06.2007 ob 08:05

  Ko boš “enkrat” opravil izpit in dobil svoj avto, boš, verjemi mi, ugotovil, da bočni pogled, vključevanje smernika, stop znak, sploh niso tako neumni kot se ti zdi. Jaz sem izpit opravil pred letom dni in sem v avtošoli kar velikokrat potarnal nad cestnimi predpisi, toda to je šola, življenje je pa nekaj drugega. Ko nabiraš ure imaš ob sebi inštruktorja, ki naj bi bil skoncentriran na tvoja napačna ravnanja in naj bi ob krizni situaciji ustrezno reagiral. Mislim, da imaš v podzavesti, da je nekdo zraven in te “varuje”, pa še dejstvo je, da avto ni tvoj in če ga boš trčil (če sploh, ker je prisoten inštruktor), se zanj ne boš sekiral kaj preveč, kvečjemu bo to vplivalo na tvojo samozavest, ki pa je na izpitu zelo pomembna. Saj pravim, ko boš enkrat imel izpit in svoj avto, boš spoznal, da moraš v prometu velikokrat misliti in predvitevati, kaj bi bilo če … S tem pa pravila kar naenkrat niso več tako zelo butasta. Gre za tvojo varnost in varnost drugih. Aja in še nekaj: avto ima najmanjšo porabo goriva pri tistih vrtljajih, pri katerih ima avto največji navor. To pa je odvisno od posameznega avtomobila :D

 21. Tacka, 24.06.2007 ob 08:42

  Joj,fant,taka pamet te ne bo daleč pripeljala-najprej kako si sploh lahk šou na društveni,če še nisi mel občinskih,pol pa stop znak,je res mal lovsko,da se morš pr znaku ustavt,pol pa še enkrat,no pr nas učijo kr na točki preglednosti in ja,pravila,sploh cestno prometna je potrebno upoštevat,zato,ker se mamo radi in ker so nam pomembna tudi druga življenja,vse ostalo so ti pa tako že ostali razložli,zato se dečko,nikar preveč ne “zaletavaj”,izpit boš brez dvoma naredil,potem boš pa še rabu kilometrov,da boš res dober voznik,tako je to. Pa lp in srečno vožnjo želim.

 22. Uroš, 24.06.2007 ob 08:50

  Po pisanju sodeč izgleda, da se bo slab novi šofer pojavil.

 23. bull, 24.06.2007 ob 10:07

  Dandaanes že vsak bumbar vozi, pa četudi opravla stokrat izpit, enkrat pride na cesto, pol se pa začnejo kolone in nedelska vožnja po odprtih cestah!

 24. Tadej, 24.06.2007 ob 10:14

  Tudi ustavljanje ob stop znaku ima svoj razlog. Sam sicer ne ustavljam, ampak vsaj poskrbim, da v glavnem zmanjšam hitrost že pred znakom in potem počasi naprej. To pa zato, ker se mi je že dostikrat zgodilo, da sem peljal po prednostni cesti in je kdo na neprednostni na polno bremzal točno pred nepreglednim križiščem. Na takem križišču vidiš ponavadi avto, ki je na neprednostni s stop znakom, šele ko si že v križišču ali zelo blizu njega. In če kar naenkrat zagledaš avto, ki z veliko hitrostjo pelje proti križišču, nekako refleksno malo odviješ volan stran od njega. In tako lahko hitro pride do nesreče, če je v tistem trenutku ravno kdo nasproti.

  Zato prosim ne govorit, da je pravilo totalno nesmiselno… je nesmiselno se čisto ustavit, ampak vsaj zmanjšanje večine hitrosti pred stop znakom je pa, če nočete strašit voznikov na prednostni, zelo priporočljivo.

 25. Eliminator, 24.06.2007 ob 10:18

  Kako je lahko biti pameten tukaj. Nekatere bi rad videl, kako vozijo. Sigurno ne bom upošteval “previdnih” (beri: usranih) voznikov, pri nasvetih. Sigurno mi tak ne bo govoril, kaj je prav in kdo je slab voznik. In takih je veliko tukaj, ker samo takim gre moje pisanje v nos. Takim, ki prehitevajo pri 80 km/h s peto, ki se peljejo 130 po AC in se ne umaknejo (češ itak več kot 130 ne smeš).

  Kje pa ste potem vsi varni vozniki, ki dajete smernike? Niti enega se ne spomnim, da bi dal smernik ob obvozu. In niti eden še ni bočno pogledal, s katerimi sem se peljal.

  Sploh pa nikjer nisem rekel, da je bočni pogled neumen. Brez potrebe je bil v mojem primeru in neumno je, če zaradi enega nepogleda padeš.

  In sploh se ne obremenjujem s tem, čigav je avto in kdo je zraven mene, kot je nekdo omenil. Vozim povsem zase, vsak avto isto vozim (če ni moj, ga pa lahko razbojem, al kaj?), za inštruktorja pa celo raje vidim, da me ne popravlja med vožnjo, ampak samo pove napake.

 26. marcos, 24.06.2007 ob 11:46

  Jaz se z večino zgornjih postov ne strinjam, a je danes dan nedeljskih voznikov ali kaj???? Gotovo vas je velika večina tistih “previdnih voznikov”, zaradi katerih so potem kilometrske kolone po svtocestah in ki delajo gnečo po Ljubljani. Menim, da bi se moral vsak prilagajati večini glede tempa vožnje, ne pa da so potem izjave v stilu “ja, kam se pa tem norcem tok mudi” – kaj vas to briga, komu se mudi in komu ne, umaknite se čimprej s ceste in pustite drugim da vozijo kakor hočejo.
  No,zdaj pa še glede tvoje izpitne vožnje. Sam imam izpit že skoraj 3 leta in lahko ti povem da se prava šola vožnje začne šele po izpitu, ko moraš sam čez različne situacije in v to neizogibno spadajo tudi nesreče, ki pa jih je z leti čedalje manj oziroma jih pozneje sploh ni več. Svetoval bi ti samo, da res v križiščih, kadar zavijaš desno, res pogledaš v mrtvi kot in v ogledalo, ker te lahko, še posebej v Ljubljani, presenetijo kolesarji in podobni padalci, ki se na žalost počutijo tako varne, da se niti ne prepričajo, če si jih opazil. Želim ti vso srečo pri izpitni vožnji!!!!

 27. Eliminator, 24.06.2007 ob 12:15

  marcos, jaz tudi točno tako mislim. Treba se je prilagajat. Zato pa se je mučno vozit 70 po cesti zunaj naselja, kjer gre še avtobus hiterje.

  Sej v križiščih sem že navajen in vedno pogledam, samo ob menjavi pasov je pa velikokrat ta pogled nepotreben. Pa hvala za želje.

 28. Kael, 24.06.2007 ob 13:06

  Tvoja kritika avtošole je povsem upravičena. Ljubi bog: 30 ur sem cjazil po mestu, 500x parkiral in znal vsa križišča na pamet in sukal glavo kot, da sem v lunaparku. A vendar – tudi ko se pogovarjam z maljšimi kolegi – podobne izkušnje katere naštevam sedaj: en kurac opozoril o vožnji pozimi, en kurac izkušenj o reševanju ovinkov, zelo malo relacijske vožnje, nočne vožnja za hec. Kakšnega opozorila kako pogledamo, olje ipd stvari nič Nobenega opozorila, prikaza, da vozilo res odnese. Sama nedeljska vožnja s 45 po mestu in potem si na izpitni in z novim 150 konjskim avtom, kot dela dosti mladih super talent za nesrečo. Res avtošole so drage kot prasica, vse kar od tam odneseš so sukanje glave, prestave in križišča mesta na pamet. Ostalo v prihodnje pa je v tvojih rokah. Sam trdim, da sem se v avtošoli bore bore malo naučil, zahvaljujoč zelo odličnemu inštruktorju.

  Kar se tiče bočnega pogleda in smernikov ob zavijanju: UPORABLJAJ in ne jamraj, marsikomu boš rešil ali življenje, ali pa rešil svoj avto pred prometno. Če še nimaš avta, ali ga ne kupuješ sam, ali ne veš, po čem je denar, oprosti: sprobaj pa potem govori.

  Iz tvojih izjav se da razbrati, na kar opozarjajo tudi drugi… deluješ prekleto egoistično in arogantno do prometnih pravil in raznoraznih hitrostnih omejitev. Hm… v kolikor je to mišljeno na nedeljske voznike v stilu 65 pri 90 omejitvi, 30 pri 50 omejitvi v mestu in prehitevanje pri 100 ob omejitvi 130 na avtocesti se absolutno strinjam… prav tako se strinjam, da polovica folka ne zna uporablja smernikov, vozi kot so sami na cesti ipd… res upam, da ne živiš v iluziji, da boš s 40 urami in svojim avtom CAR na cesti, kateremu se ne more nič zgoditi in da boš fural na avtocesti ko bo nekdo prehiteval 4cm za ritjo, ker boš pač hitrejši… če so take tvoje namere… dobrodošel morilec na slovenskih cestah… ako ne… srečno vožnjo ;)

 29. Eliminator, 24.06.2007 ob 13:44

  Aroganten sem do nekaterih pravil in omejitev, ja, ampak upravičeno. Aroganten sem do pravil, ki so povsem v nasprotju z logiko in se jih je zmislil ne vem kdo. Sicer pa verjamem, da tudi ti nisi ravnodušen do vseh pravil.

  Ne skrbi, ne živim v iluziji, ker ne bom imel 40 ur, niti svojega avta in ne bom car (kolk mi gre pa ta beseda na kurac). Vozil bom z glavo, čeprav vem, da je težko to verjeti 18-letniku, ki je pravkar dobil izpit. Ampak šteje itak samo to, kar jaz mislim. Tista z vožnjo za ritjo pa itak pride v poštev šele, ko se “previdni vozniki” po nekaj časa ne umaknejo. Ne vozi se za ritjo brezveze.

 30. Kael, 24.06.2007 ob 14:16

  Sedaj ko si v avtošoli kakšnih 30 ur za volanom, pa če sicer nisi s kom drugim veliko na cesti, mogoče še nimaš toliko izkušenj, ampak moje mnenje je, da če danes hočeš preživet med slovenskimi gnilimi vozniki, dejansko drugače, kot vožnja po sistemu tempomat noga na bremzi namesto na gasu, preprosto ne gre. Ker folk vozi pijan, folk vozi pod vplivom mamil, ne upošteva niti približno niti ene omejitve, kaj šele kakšno prometno pravilo. Na cestah je z eno besedo kaos. Poglej si naprimer prispevek od voznikih pod avtomoto na siolovi strani, poglej si http://www.joker.si/mn3njalnik ali http://www.avtomobolizem.com temo radarji, oz temo nesreče, kaj vse forumaši pišejo. Da ti grata slabo in sam raje vozim počasneje, pridem na cilj 20minut če je treba pozneje, pa ostanem živ, čeprav mi vozilo od gum, do podvozja omogoča prekleto športno vožnjo. V petih tednih odkar imam nov avto, sem naredil 4000 km, od tega je bila že 5x skoraj totalka (prehitevanje v škarje, izsiljevanje prednosti,…) in potem naj vozim hitro? Nažalost ne gre, čeprav je tega vozilo sposobno in morda tudi sam. Pa to ne pomeni, da se peljem pri 90 omejitvi 60, ampak je meja omejitev maximum. Zaradi lastne varnosti… pa zato, da vsaj malo povečam možnosti… da ne bo žena in bodoči otroci ostala sama, ko bo to najmanj potrebno. Kljub več letom od tebe (25) sem sam tudi sam še 3 mesece mlad voznik, ker sem pač pozneje šel delat izpit za avto :) , a vendar imam precej kilometrov za seboj.

  Kar se tiče vožnje z glavo in 18 letnikov: glej v kolikor veš kaj pomeni npr 4 mio vreden avto (v smislu koliko denarja je to za zaslužit) in spoštuješ ali starše / svoj denar, predvsem pa svoje življenje, potemtakem ti povsem verjamem, da boš vozil tako. In osebno nekoga, če se pelje 140 po avtocesti, ali pa 150 nimam za nobenega osla – v kolikor imaš večje in zmogljivo vozilo je to mama malica in skoraj prazno avtocesto… sicer pa ni ravno pametno. Da se razumemo, itak ni voznika, ki bo za vsako omejitev (npr: križišče kjer iz 90 na 70 znižana omejitev, pa se vidi tako celo križišče) ki bo tako omejitev vedno upošteval. Tisti npr. ki se bo pa peljal 80 mimo vrtca ali šole: pred našo hišo oboje natačno označeno, a folk še vedno fura 80 mimo. Ja taki so pa osli. Glede furanja za ritjo pa: moj nasvet: raje drži varnostno razdaljo, če se ti ne omakne, ko ima na desni prostor, nikar za rit. Ko boš naletel na idiota, ti bo razbil avto, kriv boš pa ti (stopil po bremzi, ali te šel rinit s ceste…). Res ni vredno.

  K temu pa dodaj potem še mlade in stare idiote (stari 18 let niste še zdaleč niste edini ki ste norci na cesti – to je samo medijska reklama, da se fukne eno populacijo v isti koš) ki ne vedo, kaj avto zmore v katerih okoliščinah in tipično slovensko “šrktost”. Kupi avto za nevem 10miljonov s 350 konji in potem ko sfura gume vredne 60 jurjev po komadu, gor da sava gume in ga fukne s ceste. Da tistih štorij z malimi prdci in nalitimi gumami ne omenjam, fura pa kot da ma WTCC avtomobil. In seveda za nagrado še kokošnja prepričanost: men se ne more nič zgodit, sam sem pa CARski voznik…
  … zato me pri takih izvajah zaskrbi, da ne bomo spet imeli kakšnega 17letnika (tako kot tisti idiot, ki je 72 letnico umoril, 72 letnika pa spravil na invalidskega najmanj v Citroen AX, ki živjenja še začel ni, pa bo imel do konca življenja skupaj z njegovo družino finančne posledice in umor na vesti. Za mene tist tip in un pijanec ki je zbil 14 letnico za prehode za pešče ni nekdo ki je imel “nesrečo”, ampak je preprosto povedano morilec. O nesreči se pogovarjamo, ko npr. se mami strga otrok iz rok, steče na cesto, ti prpeleš 40, bremzaš, ga zadeneš pa dobi težke poškodbe npr. To je nesreča, uno prej pa nikakor ne.

 31. nekdo, 24.06.2007 ob 14:53

  Ene stvari so butaste, ja. Recmo žmigavci so v DOLOČENIH situacijah brezvezni. Če nimaš nikogar za seboj na AC in greš nekoga prehitevat, je včasih butast dajat žmigavc. Koga pa boš opozoril s tem? Ista fora na navadni cesti … če maš ravno cesto in vidiš, da niti spredaj niti zadaj ni nikogar, pol brezveze dajat.

 32. intelektualec, 24.06.2007 ob 16:46

  Joj, potem pa ni čudno, da je toliko nereč, če vsak nekaj po svoje vozi in ne upošteval pravil. Vse tiste pravila oz. tisto kar zahteva inštruktor je standrd, tega si ni sam izmislil. Če ti ne boš zal žmigovca in pogledal vzratno ogledalo – še posebej bočnega – nimaš kej iskati na cesti, ker tako boš ogrozil drugega voznika, ki bo upošteval pravila. Ponavadi glih taki nastradajo, ko upoštevajo prometne predpise, tisti ki pa izsilujejo in mislijo, da so dobri vozniki pa se nažalost ne poškodujejo. Res pobček, boš moral malce drugače razmišljati!

 33. terminator, 24.06.2007 ob 17:59

  Koliko imate vi malinovci vozniški izpit. Ne tumbat takšnih norij še bolj stroge bi morale biti avtošole. Saj ste vsi potencialni samomorilci in morilci na cestah !!!

 34. marcos, 24.06.2007 ob 22:35

  ma kakšne avtošole folk a ste zmešani, bolj kot to bi se mogla spremenit vzgoja, predvsem v smislu strpnosti do drugih. To TUDI pomeni, da če nekdo želi voziti hitreje, da ste toliko uvidevni in se umaknete. Me zanima kako bi vi pametnjakoviči vozili po predpisih v kakšnem Neaplju ali Rimu, kjer imajo mimogrede manj nesreč, kot v denimo v Nemčiji, ki naj bi veljala za urejeno državo. V omenjenih mestih ni človeka ki bi vozil po predpisih in to je tudi dobro – ker se ne zanašajo na predpise, ampak na svoje reakcije in reakcije drugih. Sploh pa menim, da je velika razlika med AGRESIVNO in HITRO vožnjo. Agresivni vozniki so tisti, ki se pobijajo po vaških cestah (ki so večinoma asfaltirani kolovozi), hitri pa tisti, ki vozijo hitro tam kjer je to mogoče in to je velika razlika. Število nesreč bi se tudi zmanjšalo, če bi bile ceste boljše kot so sedaj.

 35. MOMo, 5.08.2007 ob 12:10

  Izogibajte se avtosole jas,ker instruktor kemal balesic ni dober instruktor,te za samostojno voznjo ne bo dobro pripravil.

 36. eden, 15.09.2008 ob 23:15

  za ritjo 5 cm se ne vozi nobenemu! ti je to jasno ali boš moral izgubit kak prednji del avtomobila?

 37. urška, 13.04.2010 ob 14:19

  ali lahko grem delati izpit pri 17tih letih in ali kaj morem pol še enkrat iti na izpit in voziti al ne hvala

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !