Že milijon prodanih hibridov

Ja, že en milijon enot hibridnih vozil je Toyota prodala po svetu. In to ne vključuje samo Priusa, ampak tudi vse Lexususove modele in Toyote za azijski in ameriški trg. No, jaz nisem presenečen nad številko prodanih vozil, ampak nad tem, koliko neumnega folka je po svetu. Seveda se je največ hibridov prodalo v Ameriki, tako da se sploh ne gre čuditi številkam.

Naj poudarim, da bom govoril le o Priusu, ker pač zaseda veliko večino na trgu hibridov, pa tudi z ostalimi hibridi ni nič narobe. No, same prodajne številke so zavajujoče, saj so precejšen del Priusov pokupili ameriški zvezdnik. Seveda ne po lastni želji, ampak po zahtevah medijev. Namreč če danes hočeš biti priljubljen med mediji, moraš imeti Priusa, ker si tako nekaj dobrega naredil za našo Zemljo. Kao. Seveda je resnica daleč od tega.

Če gledamo iz čisto tehnične strani. Poraba in s tem emisije dejansko niso nič manjši kot pri navadnih avtomobilih. Zakaj? Elektromotor deluje le pri počasni vožnji oziroma nizkih obratih. To je ob počasnem pospeševanju in vožnji v strnjeni koloni. In ker so križišča edina mesta, kjer pospešujemo iz stoječega stanja in tam ne pospešujemo počasi, elektromotor v praksi deluje le, ko se odpeljete izpred domače hiše in ko naletite na kolono. Če naletite, seveda. Večino časa, no skoraj vedno, torej deluje tudi bencinski motor, ki pa ima tako porabo kot vsi drugi in tudi emisije so iste. Poleg tega pa ima motor še zelo malo moči, torej ste še na slabšem kot v navadnem avtomobilu.

In ljudje so neumni zato, ker mislijo, da so s tem nekaj naredili, ampak niso nič. Misljio, da imajo “zelen” avto, pa ga nimajo. Avto z bencinskim motorjem ne more biti “zelen” avto. Sicer pa če že govorimo o globalnem sgrevanju, bi jaz začel vse kje drugje kot pa pri avtomobilih. Kmetijstvo naprimer v ozračje odda precej več toplogrednih plinov kot avtomobili.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar

  1. Tadej, 10.06.2008 ob 00:27
    Tadej

    zanimivo mnenje, če bi imel par milijonov (beri: 7 mio SITnih) odveč, bi si zagotovo kupil priusa. nekako mi tole vedno večje in večje cene goriva prodrejo preveč v živo …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !