Pa ne še superavtomobile

Audi bo uničil še edini preostali segment, ki ni onesnažen z dizelskim ropotanjem in smradom. Ne vem, komu na uslugo, ampak v model R8 hočejo dati en TDI. Si predstavljate superšportnika z dizelskim motorjem? Jaz si ga ne.

To potem sploh ni več superšportnik. Čar superšportnikov je ravno v moči, hitrosti in zvoku. V glavnem v občutkih. V vožnji dizla pa sigurno ni takih občutkov. Pa zakaj jim je tega sploh treba? Kdo rabi superdizla, ali si ga sploh kdo želi? No, tisti, ki ga bo kupil, zagotovo ni noben poznavalec ali ljubitelj. Komu je tak avto sploh namenjen? Pravi ljubitelji superšportnikov gotovo ne bodo želeli dizla pod pokrovom, ostali pa take avtomobile sploh ne gledajo.

R8 mi je bil do zdaj všeč, ampak s tem dizlom se res vse zajebali. Ne štejem ga več med superšportnike, Audi je uničil sebe in svoj avto, pa tudi cel segment na splošno. Resnično upam, da jim nobeden ne bo sledil. Dobro, da ima vsaj še Porsche toliko zavesti in ne teži s temi dizli. Si predstavljate Carerro TDI, ali pa Ferrari F430 JTD? Dovolj je že, da so coupeje uničeni, vsaj superšportnike naj pustijo pri miru.

Pa tudi na splošno ne zastopim ljudi, ki imajo dizle. Ne predstavljam si, da bi užival v zvoku dizla oziroma tišini pri boljših dizlih, nizki porabi in menjanju pri 5000 vrtljajih. Avto mora biti glasen s pravim zvokom (seveda je zato potreben vsaj V6) in se vrteti čez 8000 vrtljajev. Občutiti se mora vsa brutalnost moči in pospeškov in da slišiš motor, ko ga tišiš tik pred blokado. Ariel Atom in Spyker C8 naprimer sta idealna primerka, kakšen mora biti pravi športni avto. Nič sodobne tehnologije, nič nadležne elektronike, ki te ovira pri dirkanju in ti crkuje. Samo čista mehaika. Vse narediš sam.

Tako je seveda v svetu superšportnikov. Pri družinskih avtomobilih ali limuzinah za potovanja je zgodba drugačna, ampak v superavtomobilu sta pomebna zgolj moč in občutek moči.

 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev

 1. misko, 10.06.2007 ob 22:41

  Pa zakaj jim je tega sploh treba? – ker obstajajo določeni ljudje, ki jih bodo kupovali

  Kdo rabi superdizla, ali si ga sploh kdo želi? – to je pač moda, saj je že pri Q7 nesmiselmo dat 15 miljonov SIT za avto v katerem je dizel zato, da se (kao) malo pršpara, folk je pač fuknen, dizli so moderni in danes je tisti, ki kupi becinarja nenormalen

 2. pep, 11.06.2007 ob 10:03

  Super-hiper-ultra,… šporni avtomobili z dizelskim motorjem – in to naj bi bilo pregrešno, zakaj že?
  Ravno Audi je,z zmago na 24 urni dirki LeMans dokazal, da je dizel lahko supersportnik in to ne katerikoli, ampak dirkaski!, zato ni presenecenje, da so Tdi vgradili tudi v R8.

 3. Eliminator, 11.06.2007 ob 15:21

  misko: na žalost je to res, ampak se stanje, kot kaže, izboljšuje, saj procent prodanih dizlov zadnje čase pada.

  pep: dizel nikoli in nikdar ne bo superšportnik! Seveda so zmagali v LeMansu, ker je tam pomembna samo hitrost. Cestni dirkalniki pa morajo vsebovati še kaj drugega, kar pa dizel nikol ni in nikoli ne bo nudil.

 4. misko, 11.06.2007 ob 20:08

  pep: audi je zmagal v LeMansu z dizlom ker so tam dizli zadnja leta tako priviligirani da glava peče. Če bi imeli enaka pravila za dizle in bencinarje potem dizel po domače povedano ne bi imel za burek

 5. pep, 15.06.2007 ob 15:42

  Seveda, kar nekaj krogov so jim blagohotno odšteli, pa še štartali so s prednostjo ene ure na minus.
  p.s. težko je govoriti, da bi znamko Audi, morda po krivem pa vendar, dojemali kot porizvajalca supersportašev in četudi bi model imel dizelski agregat, vse vseeno ni v zvoku, pač pa v tem ali ga znaš tudi vozit, zvok, ki sicer je pomemben, je bolj za pozerje, ki še dvakrat, trikrarat pred domačo gostilno, v prostem teku, stopijo na stopalko za plin, da ga ja vsi sosedje vidijo/slišijo.

 6. misko, 17.06.2007 ob 18:05

  @pep: a se ti delaš kretena? dizli so imajo dovoljeno večjo prostornino motorja in turbino, če bi se to dovolilo bencinarjem bi imeli vsaj 200 do 300 konjev več in dizli tudi s svojo varčnostjo ne bi imeli možnosti za zmago

 7. pep, 18.06.2007 ob 19:15

  ja ok, ti vse veš! TDI? kaj že to pomeni?

 8. misko, 19.06.2007 ob 17:16

  Turbocharged Direct Injection

  Kot sem že rekel, če bi tudi bencinarjem dovolili turbino dizli ne bi imeli za burek

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !