Gre avtomobilizem naprej ali nazaj?

VW bo po neuspelem Beetlu poskusil z novo reinkarnacijo. Tokrat bolj natančno in podobno izvirniku. Avto naj bi bil dolg le 3,3 metre, dvo- ali trivaljni TSI motor pa bi imel zadaj. Poleg tega bo serijska oprema zelo skopa. Torej bo VW izdelal avto, kateri se lahko kosa samo s Fiatom 500. In to ne novim, ampak starim.

Na drugi strani pa se Toyota vse bolj poglablja v hibridno tehnologijo in celo načrtujejo, da bodo do leta 2020 iz proizvodnje povsem umaknili klasične motorje.

In tukaj je dilema. Ali gre avtomobilizem nazaj v zgodovino ali naprej v znanstveno fantastiko? Na eni strani bo VW izdelal avto, ki bo šel 30 let nazaj v tehnologiji, Toyota pa na drugi strani že sanja o hibridni prihodnosti.

Smisla ne vidim ne v eni, ne v drugi stvari. Zakaj bi izdelal avto s staro tehnologijo, če je treba tehnologijo razvijati, ampak zakaj je treba kar določita, da bomo čez 20 let vsi imeli hibride in “zelene” avtomobile, da navadnih bencinarjev sploh ne bo? Saj hibridna tehnologija sploh še ni dokazana kot dobra in morebitna naslednica. Morda je to le prehodno obdobje. Nenazadnje ima tudi hibriden avto navaden, bencinski motor.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar

  1. simm, 19.05.2007 ob 13:02
    simm

    Ne bit naiven! Avtomobili so tržno blago in verjemi, če bi se dalo prodat avto, ki bi kuril 25 litrov in svinjal okolje, bi ga reklamirali kot “čudo” od tehnike!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !